O ΠτΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ στην Ολλανδία - «Η ουκρανική πληγή» απηχεί και τα όσα βίωσαν οι Κύπριοι»  

O ΠτΔ στη Σύνοδο του ΕΛΚ στην Ολλανδία - «Η ουκρανική πληγή» απηχεί και τα όσα βίωσαν οι Κύπριοι»   

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προσφώνησε σήμερα τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιείται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρειάζεται».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για παγκόσμια εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν ληφθεί κατά της Ρωσίας, ώστε να έχουν επιτυχές αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι, δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες παρεμποδίζονται από κάποιες χώρες.

Επεσήμανε, ακόμα, την ανάγκη επικέντρωσης στις διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση του Ουκρανικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η ουκρανική πληγή» απηχεί και τα όσα βίωσαν οι Κύπριοι προβαίνοντας σε παραλληλισμούς μεταξύ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Τα προσχήματα της Μόσχας για να δικαιολογήσει την εισβολή χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία για να εισβάλει στην Κύπρο, είπε.

«Εκ τότε και παρά τις προσπάθειες μας και σωρεία ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, η Τουρκία όχι μόνο δεν εμπλέκεται στις προσπάθειες για επίτευξη διαρκούς και βιώσιμης πολιτικής λύσης, σύμφωνης με τα ψηφίσματα, αλλά

αντιθέτως δημιουργεί τετελεσμένα στη θάλασσα και επί του εδάφους.

Το Κυπριακό και το Ουκρανικό είναι ευρωπαϊκά προβλήματα και γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούμε να οικοδομήσουμε την Ευρώπη που θέλουμε και αξίζουμε αν δεν τερματιστούν αυτοί οι αναθεωρητισμοί».

Τέλος, ανέφερε ότι «ως Πρόεδρος της χώρας που είναι διαιρεμένη για 48 χρόνια, είμαι στη θέση να πω ότι η αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και το αίσθημα ασφάλειας που μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας είναι το πλέον επείγον ζήτημα για κάθε ένα από εμάς».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Ρότερνταμ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κυριάκος Κούσιος.

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.